Vad tycker ni om Längtan?

Längtan är en väldigt bra bok i min mening. Den innehåller allt som en bok ska ha, sorg, glädje, hat, en karaktär vi ömmar och känner med och en vi avskyr. Då pratar jag självklart om underbara Yrja och Sols avskyvärda dotter Sunniva.

Mitt favoritögonblick är då Alexander Paladin gör inträde för första gången. Cecilie sitter där ensam i mörka kalla Danmark och läser sorgliga nyheter från Norge. Jag kan verkligen känna med henne, jag känner hennes ensamhet och hjälplöshet. Då kommer den snygge stilige Alexander in i rummet. Alexander är en av mina favoritkaraktärer i hela sagan!

Och sen såklart måste jag ju nämna någon sexscen… Cecilie och prästens scen i skjulet har satt sig fast i mitt minne. Båda så ensamma desperata av närhet. Cecilies hjärta krossat över att Alexander är homosexuell och Martin som är gift med en fru från helvetet… Gällande frun kan vi snacka om Margits typiska sätt att göra karaktärer genom onda.

En av mina favoritscener som får mig att gråta är Tengel och Siljes sista scen i boken, Tengel kommer ner till Lindallen efter Kolgrims födelse. Ljuger för sin fru. De firar och är lyckliga. Scenen är så välskriven men jag har svårt att hålla tårarna inne varje gång.

Mina favoritkaraktärer i boken är Cecile och Yrja. Yrja har haft det såååå himla tufft i livet – både i hemmet och utseendemässigt och ändå är hon den goda människan hon är. Jag fullständigt älskar Cecilie, hon är stark, hon är tuff, hon är god, hon är en bra version av Sol och allt jag önskar att jag var.

Om jag hade fått ändra något i boken så  hade jag inte gjort Tarlad så förbannat korkad, Sunniva hade fått LITE godhet i sig och då hade hennes karaktär fått större trovärdighet. Men så självklart… Hade jag inte låtit Tengel ta livet av honom och Silje. Hela scenen är bara så otroligt sorglig. Dock hade jag låtit Tengel ta livet av Kolgrim redan vid födseln, han ställde till med så mycket ondska under sitt liv.

Kristin