Vad tycker ni om Dödssynden?

Dödssynden är min favorit i hela sagan. Jag älskar att få följa Cecilie och Alexanders liv, det är ju så otroligt spännande. Och livet de lever i lyx, alla kläder och miljöer – jag kan verkligen se allt framför mig.

Jag tycker att deras relation är väldigt fin, deras vänskap är otrolig. Det enda jag är skeptisk mot är hur Cecilie lyckas ”botas” Alexanders homosexualitet, vi alla vet att det inte är något att boka. Dock är det viktigt här att se till tiden böckerna är skrivna, de är ju över 30 år så synen på sexualitet är inte direkt det samma idag som då. Min tolkning av Alexanders sexualitet är att han är pansexuell i och med att han blir kär i personen Cecilie och blir attraherad av personen Cecilie. Hennes kön har ingenting med attraktionen och kärleken att göra.

Min favoritscen i boken är bröllopsnatten när de spenderar hela natten med att spela schack och berätta om sina livshistorier, det är väldigt snyggt rent författartekniskt för även om hela Alexanders historia radas upp för oss så känns det inte som det bara radas upp utan att han berättar det för Cecilie.

Det är spännande att läsa om äventyren under 30 åriga kriget hur Alexander träffar på Tarjei och Brand. Dock är det sorgligt att läsa om Trond… hur han först är en framgångsrik och engagerad ung man tills det onda arvet tar över totalt. Dock känner jag mig lättat över att denna generation egentligen inte får någon ”drabbad” i och med att Trond dör så plötsligt. Det räcker med Kolgrim som ond drabbad just nu.

Missfallet gör verkligen mig så ont att läsa om varje gång. Cecilies sorg. Och hennes sorg blir ju ännu större när hon inser att hon aldrig kommer få något annat barn – vilket hon nu visserligen senare två. Och inte bara en utan två med en gång.

Det bästa med hela boken är vänskapen mellan Cecilie och Alexander, den är verkligen så äkta och fin!

Vad tycker ni om Dödssynden?

 

Kristin